Om produkten
Sardón är ett försök att skapa en lite saftigare och mer omedelbar lillasyster till de två etablerade vinerna Quinta Sardonia och Qs2, som kan marknadsföras med ett attraktivt pris-kvalitetsförhållande. För att uppnå detta skapas vinet i första hand av druvor som köpts från ett antal olika vinodlare längs Duerofloden, som var och en inte har möjlighet att producera sitt eget vin. Det första vinet tillverkades av frukt från årgången 2014 och det blev en succé, fick bra betyg samtidigt som flera av recensenterna inte kunde låta bli att dra paralleller till Peter Sissecks PSI, som också bygger på seriösa inköp av druvor.
Druvorna skördades under perioden från slutet av september till slutet av oktober då druvorna på de olika tomterna runt de små byarna i Burgos och Valladolid nådde optimal mognad. De transporteras till Quinta Sardonia i plastlådor där klasarna vårdas innan alla stjälkar tas bort och frukten förvandlas sedan, paket för paket, till vin i rostfritt stål.
Vinet mognas därefter i en blandning av ståltankar, betongägg, foudre och begagnade franska barriques och efter framgången med årgången 2017 har tiden i faten hållits på bara 6 månader för att återigen uppnå den fruktiga stilen som eftersträvas. Den slutliga cuvéen blandas i februari två år efter skörden och sedan, efter filtrering, buteljeras vinet under mars och april.