Om produkten
Bakom denna älskvärda Gigondas står den passionerade och gudgivna vinmakaren Jean-Baptiste Meunier, och han är inte en Mr. någon. Därmed rankas de viner han producerar på familjevingården Moulin de la Gardette bland de allra bästa i Gigondas, och när det kommer till frukt och finess går han lätt om framstående namn som Château de Saint Cosme, Domaine des Bosquets och Domaine Santa Duc .
Jean-Baptiste återvände till familjens vingård efter en vistelse i Napa Valley 1990 och var en av de första i Gigondas som vände ryggen åt det konventionella jordbruket. Sedan 2000 har alla vinstockar odlats på ett hållbart sätt utan herbicider och bekämpningsmedel och sedan 2012 bär vinerna den ekologiska stämpeln, precis som utländska jäststammar och andra konstgjorda i källaren, inklusive ohämmad tillsats av svavel, sedan länge har varit förbjudna.
Detta innebär manuell skörd av övervägande Grenache från ett antal små tomter på cirka 300 meters höjd i de berömda lieux-ditsna La Gardette, Les Bosquets, Saint-Jean och Jasio strax söder om byn. Det är vinrankor som är runt 50 år och ännu äldre och som något alldeles extra skördar Jean-Baptiste gärna sin frukt efter att det har regnat. Inte så mycket för att han får lite mer volym, utan för att han blivit övertygad om att tanninerna kan bli rundare och vinerna mer tilltalande.
Druvorna vårdas medan de plockas och igen när de anländer till vingården, varefter de förvandlas till vin under en period på tre veckor utan att krossas, men med frekvent omrörning och stopp. Det unga vinet mognar i en blandning av neutrala tankar och stora gamla foudres, och efter 18 månader blandas den slutliga cuvéen och buteljeras utan föregående filtrering.