Domaine Vincent Wengier, Chablis 2023

379.00 kr.
customer-list-add

Domaine Vincent Wengier, Chablis 2023

category label Eko

Domaine Vincent Wengier, Chablis 2023

Vår utvärdering

Stor inbjudande doft av vita blommor och äng och en charmig smak. Distinkt Chablis-stil och lätt att dricka och njuta. Wengier har 10 hektar. vinrankor i appellationens södra del. Allmänt användbar för många typer av vitt kött, fisk och skaldjur. Kan lagras i 3 till 5 år.

Om produkten

Stor inbjudande doft av vita blommor och äng och en charmig smak. Distinkt Chablis-stil och lätt att dricka och njuta. Allmänt användbar för många typer av vitt kött, fisk och skaldjur. Kan lagras i 3 till 5 år.

Wengier har 10 hektar. vinrankor i appellationens södra del. Här växer de på sluttningar med lerkalkstensjord på en underjord av Kimmeridge-lime, vilket ger den berömda Chablis-mineraliteten till vinet. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. En härlig match till ljust kött i sås, fisk och skaldjur.

Vincent Wengier är en liten vingård som ligger i den sydvästra regionen Chablis i byn Préhy. Vincents pappa, Alain, började som vinmakare och planterade sina första vinstockar i Chablis 1983. Sedan dess har arealen växt stadigt. Vincent anslöt sig själv till sin far 1998 och sköter idag familjens vingård och dess nu 26 hektar vinstockar fördelat på 4 appellationer: Chablis, Petit Chablis, Aligoté och Bourgogne Chardonnay. De har också nyligen planterat Pinot Noir för en Burgundy Rouge.

2019 ändrade domänen fokus och började buteljera och marknadsföra vin under eget namn. Samma år fick de HVE-certifiering (högt miljöfokus), som fokuserar på att hjälpa fauna och flora att utvecklas runt vinstockarna och skapa en mer balanserad naturmiljö. 2020 gick de över till ekologisk odling med certifiering från 2023 års skörd.

Efter mekanisk skörd pressas druvorna snabbt för att undvika oxidation och maceration. Pressningen sker i pneumatiska lågtryckspressar. Musten kyls och sedimenteras så att den klara saften separeras från skalen och druvmassan. Musten förvaras i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, där alkoholjäsningen börjar med druvornas naturliga jäst. Efter alkoholjäsning genomgår vinerna malolaktisk jäsning för att runda av dem. Vinet vilar på jästfällningen i 8 till 10 månader innan buteljering.

Serving tips

Anbefalinger