Domaine Vincent Wengier, Bourgogne Chardonnay 2023

299.00 kr.
customer-list-add

Domaine Vincent Wengier, Bourgogne Chardonnay 2023

category label Eko

Domaine Vincent Wengier, Bourgogne Chardonnay 2023

Vår utvärdering

Extremt tilltalande och smakrik Bourgogne Chardonnay, rund och balanserad med en fräsch och mineral touch. Dess kvalitetsnivå imponerar.

Druvorna kommer från 5 hektar. vinstockar som växer på en platå i kommunen Préhy i sydvästra Chablis. Det är den enda kommunen i Chablis som har appellationen Burgund. Vinstockarna har en medelålder på 20 år och växer i en lerig kalkstensjord på en undergrund av Kimmeridge-kalksten – den klassiska undergrunden i Chablis. Den alkoholhaltiga jäsningen varar ca. en månad följt av malolaktisk jäsning. Vinet har åldrats med jästrester i ståltankar. Servera som aperitif och till fisk- och skaldjursrätter. Kan lagras i 3 till 5 år.

Om produkten

Vincent Wengier är en liten vingård som ligger i den sydvästra regionen Chablis i byn Préhy. Vincents pappa, Alain, började som vinmakare och planterade sina första vinstockar i Chablis 1983. Sedan dess har arealen växt stadigt. Vincent anslöt sig själv till sin far 1998 och sköter idag familjens vingård och dess nu 26 hektar vinstockar fördelat på 4 appellationer: Chablis, Petit Chablis, Aligoté och Bourgogne Chardonnay. De har också nyligen planterat Pinot Noir för en Burgundy Rouge.

2019 ändrade domänen fokus och började buteljera och marknadsföra vin under eget namn. Samma år fick de HVE-certifiering (högt miljöfokus), som fokuserar på att hjälpa fauna och flora att utvecklas runt vinstockarna och skapa en mer balanserad naturmiljö. 2020 gick de över till ekologisk odling med certifiering från 2023 års skörd.

Efter mekanisk skörd pressas druvorna snabbt för att undvika oxidation och maceration. Musten kyls och sedimenteras så att den klara saften separeras från skalen och druvmassan. Musten förvaras i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, där alkoholjäsningen börjar med druvornas naturliga jäst. Efter alkoholjäsning genomgår vinerna malolaktisk jäsning för att runda av dem. Vinet vilar på jästfällningen i 8 till 10 månader innan buteljering.

Serving tips

Anbefalinger