Decemberboxen 2022

781.25 kr.

Decemberboxen 2022

Decemberboxen 2022

Om produkten

Denna vinlåda bjuder på naturvin från Frankrike och Spanien. En funky och livlig cuvée,  ett orangevin baserat på 100% Semillon från Bordeaux och slutligen ett medium funky rödvin som är gjort på Cabernet Sauvignon och en liten hint av Cabernet Franc. 

Sifer Wines – Casi ’21

Vi börjar i Spanien och landar i Tarragona-området. Som många vet är Spanien ett otroligt mångsidigt och varmt vinland som ofta producerar solmogna och karaktärsfulla viner. Både på den vita och den röda fronten. Tarragona är inget undantag när det kommer till värmen. Sifer Wines lyckas dock skörda något tidigare så att druvorna fortfarande behåller en rik och närvarande syra.

Casi ’21 är en helt ny cuvée från Sifer Wines och är ett projekt som sköts av vingårdens unga medarbetare som länge haft en filosofi om att producera just ett sådant vin. Casi ’21 är baserad på Xarel-lo, Grenache Blanc och lite Macabeo. Tre druvor som alla är extremt kända för området. Vinet är relativt funky och livligt. Dels för att det inte är filtrerat men också på grund av den hudmaceration som finns på vinerna. 

Som så ofta när du dricker vitt vin/orangevin från Spanien hittar du en distinkt och fruktig ton, vilket bestämt också visar sig i detta vin. Du kommer att ana tropiska frukter, gula stenfrukter och en nästan persikoliknande arom i vinet som i slutändan tyngs ner av en grön och bitter syra. Den perfekta kombinationen om du frågar oss!

Vinet vinner ingenting på att luftas före servering. Servera gärna vinet direkt från kylskåpet. Det kan knappast bli för kallt, enligt oss.

Casi ’21 är ett “lätt fylligt” orangevin. Alltså ett vitt vin med väldigt lite skinnkontakt. Det ökar komplexiteten och intensiteten något, vilket gör att vinet absolut går att servera till lite mat. Fågel och ljust kött kommer framförallt komplimenteras fint av detta vin.

PRELVM - Raposa Naranja 2021

Vi befinner oss i staden Badajoz, som är en del av Extremadura-regionen i västra Spanien. Här har vi hittat ett utmanande, spännande och funky orangevin som är baserat på 100% Macabeo!

Som med så många andra vinregioner i Spanien råder här en enorm hetta som samtidigt bidrar till en enorm mognad av druvorna. Macabeo, skalmaceration och Amphora lerkrukor är receptet på ett djupt, kryddigt och nästan starkt orangevin. Amphora lerkrukorna bidrar till en enorm intensitet. Det finns tydliga toner av oxiderade stenfrukter, mogna aprikoser och varma kryddor.

Här har vi definitivt att göra med ett orangevin som kan utmana den vanliga vindrickaren! Det finns en helt annan sorts kraft än vad man brukar vara van vid med orangevin.

Vinet här kan snällt  tåla en bra omgång med luft! Häll gärna upp den i en karaff och sväng runt den en tur. Det skadar absolut inte!

Ta vinet direkt från kylskåpet och låt det stå och stiga några grader innan servering. Det skulle vara optimalt att servera detta vin vid 8-10 grader.

Mat i kombination
När du gör orangevin på Amphora får du ofta ett otroligt distinkt, kryddigt och intensivt orangevin, vilket också är fallet här! Så det är helt klart ett matvin. Ett perfektorangevin för rökt, torkat och
saltat kött!

Domaine Du Vivier – Calin Coquin

Vi stannar kvar i Frankrike men vi rör oss från norr till Touraine området i den sydvästra delen av Loire. Touraine är ett fantastiskt område i Loire, med några fantastiska förutsättningar för att producera goda och djupa viner. Detta på grund av den lite mjukare och mer leriga jorden som området har. Det är otroligt spännande att smaka naturvin från Touraine-området, som mest är känt för att vara ett mycket klassiskt rotat område i Loire.

Calin Coquin ett medium funky rödvin som är gjort på Cabernet Sauvignon och en liten hint av Cabernet Franc. Två druvor som är klassiska för området. I Touraine-området i Loire är det vanligt att arbeta med röda viner som har lite mer botten och djup. Detta görs ofta med Cabernet Franc, Côt, Cabernet Sauvignon och Gamay som alla är extremt bärdrivna viner med en touch av våt skogsbotten i deras karaktärsdrag. Du kommer därför att märka en hel del mörka och mogna bär, tillsammans med en lätt fuktig skogsbotten. 

Ett vin med denna vikt och djup tål med fördel lite luft innan servering. Öppna vinet cirka 30 minuter innan servering. Vinet behöver inte dekanteras utan kan helt enkelt lämnas utan kork. Vinet ska helst serveras i cirka 10-12 grader. Vi förespråkar att rött vin även ska serveras kylt. Det främjar frukten och saftigheten.

Christine Louet är en sann mästare på att göra rustika, mörka och kraftfulla viner som fortfarande har en fin saftighet. Vinet här kan lätt vara ett bud på årets julvin, om du frågar oss!

Facts

Indhold