Om produkten
En riktigt klassisk Amarone från det hedrade kooperativet Cantina Valpolicella Negrar.
Vinet produceras på ett klassiskt sätt för en bra Amarone genom att druvorna torkas.
Denna process, kallad "appassimento", äger rum på vingården under temperaturkontrollerade förhållanden under en period av cirka 120 dagar. Under denna period avdunstar cirka 40% av vätskehalten i druvorna och sockret koncentreras samtidigt som vissa olika aromkomponenter utvecklas än i de helt färska druvorna.
I mitten av januari pressas och jäses druvorna, som är Corvina, Rondinella och Molinara.
Druvorna skördas vanligtvis den sista veckan i september. Skörden sker för hand.
Druvorna växer i hjärtat av regionen Valpolicella Classico mellan Negrar-bergen.
Undergrunden varierar kraftigt från en mycket kalkhaltig till en mer vulkanisk undergrund.
Vinet lagras i ungefär ett och ett halvt år i delvis små franska ekar och i stora 3000 liters ekfat och ytterligare en halv till ett helt år i flaska innan det kommer ut ur vingårdens källare.
Erfarenheten
Vinet har en fin djupröd färg. I näsan kan du känna en kryddig arom som kännetecknas av söta frukter, mörka bär och torkade blommor samt en mängd sött kryddiga toner. Smaken är mycket fyllig och kryddig.
Det är ett vin med stor kropp och längd i smaken samt den karakteristiska lilla antydan till bitterhet i slutet.
Serveringstips
Serveringstemperaturen får inte överstiga 18 grader. Det är en riktigt bra följeslagare för vilt, kraftfulla kötträtter och stark mogen ost. Var noga med att öppna vinet några timmar innan du serverar det och häll det på en karaff.